Knežević: Stanovnici MZ Spuž imaju kome da se obrate

Tim CEGAS-a je u sklopu intervjua rađenih sa predstavnicima MZ razgovarao i sa predsjednikom Savjeta MZ Spuž Petrom Kneževićem. Stanovnici mjesne zajednice Spuž su, kako tvrdi Knežević, sada shvatili da imaju kome da se obrate. Da bi građani bili samouvjereniji u ostvarivanju svojih prava i da bi više učestvovali u donošenju odluka, potrebno je dodatno raditi sa njima i približiti im to kako sistem funkcioniše, dodao je.

Da li ste se susreli sa nekim problemom u radu Vaše mjesne zajednice?

Na početku smo se susreli sa blagim problemom tranzicije, koliko sam čuo u drugim MZ je to bio veći problem. Određeni vremenski period nismo imali pristup bankovnom računu, ali je sada taj dio u redu. Iako smo tek krenuli, već smo ostvarili komunikaciju sa organima Opštine Danilovgrad i građanima, te očekujemo intenzivniju komunikaciju. Prostorije mjesne zajednice Spuž, iako postoje, dugo vremena su korišćene izuzetno rijetko i nisu održavane, dio njih je korišćen i kao magacin, ali nakon čišćenja su poprilično uslovne za rad, kao i organizaciju skupova – do 30-40 učesnika. Ove prostorije namjeravamo da koristimo prvenstveno kada su u pitanju sjednice Savjeta, ali planiramo da ih koristimo i za javne rasprave, diskusije, tribine, itd. Imajući u vidu da u prethodnih nekoliko godina institut MZ nije funkcionisao uopšte, dolazimo do situacije da su određene oblasti zapuštene, poput sistematizovanog praćenja stanja puteva, osnovne infrastrukture, pa sada radimo na uspostavljanju tih sistema, kako bismo pravovremeno reagovali u svakoj situaciji. Građani su u određenoj mjeri sada shvatili da imaju kome da se obrate, i obraćaju se skoro svakodnevno sa raznim realnim i nerealnim zahtjevima, što mi prosljeđujemo nadležnim organima. Smatram takođe da je potrebno dodatno raditi sa građanima kako bi shvatili na koji način oni lično mogli da učestvuju u donošenju odluka, da bolje razumiju sistem, tj. ko je za šta nadležan, i  samim tim budu samouvjereniji u ostvarivanju svojih prava. 

Koji su opštinski poslovi delegirani Vašoj mjesnoj zajednici?

Osim poslova koji su propisani Odlukom o mjesnim zajednicama, naša MZ za sada primarno informiše građane o važnim informacijama za njih, upućuje zahtjeve nadležnim organima lokalne uprave po prijavi građana, komunicira potrebe Spuža ka Opštini. Često dolazimo u situaciju da nas građani zovu i kažu nam da su dobili informaciju da je određena stvar u nadležnosti mjesne zajednice, pa se ispostavi da nije tako. Mi se sa naše strane trudimo da uputimo građane na način kako da riješe svoj problem, te im pružamo podršku na bilo koji način. 

Da li mislite da se Odluka o radu mjesnih zajednica Vaše opštine može unaprijediti i kako?

Za unaprjeđenje Odluke je potreban inkluzivan proces, a od trenutno najbitnijih pitanja, treba regulisati pitanje finansiranja MZ po projektnom/programskom modelu, tj. da MZ dobijaju novac za konkretne predložene aktivnosti. U prethodnom periodu, a i sada, javnosti nije jasno na koji način se finansiraju mjesne zajednice, po kojem osnovu dobijaju sredstva iz budžeta Opštine, što stvara distancu između građana i MZ koja treba da zastupa njihove interese. Povećanjem transparentnosti u radu bi se došlo do većeg povjerenja, a samim tim i većeg motiva za zajedničkim radom i osjećaja zajedništva.

Da li odluke o mjesnim zajednicama treba da budu jednake u svim crnogorskim opštinama?

To bi definitivno olakšalo saradnju, komunikaciju, zbog lakšeg razumijevanja i udruživanja oko horizontalnih pitanja. Imajući u vidu da su Opštine u CG raznolike i samim tim mjesne zajednice imaju svoje specifičnosti treba obratiti pažnju na takve potrebe, te ne treba bježati od raznih Odluka – na kraju krajeva, svaka Opština ima legitimitet da donosi Odluke koje njima najviše odgovaraju. Neka osnovna usklađenost Odluka može biti značajna naročito kod privlačenja donatorske podrške iz inostranstva, čime će ovaj sektor biti jasniji i predvidljiviji za donatorsku zajednicu.

Da li Vaša mjesna zajednica dodatno prihoduje od drugih aktivnosti predviđenih Zakonom o lokalnoj samoupravi?

Za sada ne, ali ćemo u budućnosti razmotriti mogućnosti ostvarivanja prihoda.

Smatrate li da sekretara i članove savjeta treba isključivo birati na Zboru građana?

U skladu sa Odlukom na snazi u Danilovgradu, Savjet biraju građani na Zboru, dok predsjednika biraju članovi Savjeta iz reda članova. Ovakav mehanizam je dobar, s tim da se mora raditi na smislenom uključivanju građana, te prezentovanju programa prioriteta od strane kandidata na zboru. Na ovaj način, Zbor će biti skup na kojem će se ocjenjivati kandidati na osnovu njihovih referenci, onoga šta žele da urade za svoju zajednicu, i šta vide kao prioritete. Predsjednika Savjeta treba da bira Savjet iz reda svojih članova, kako bi se Zbor odnosio na izbor skupa ljudi u koje građani imaju povjerenja da izaberu najboljeg iz Savjeta za predsjednika.

Kada ste poslednji put pozvani na razgovor (sastanak, okrugli sto) u cilju unaprjeđenja rada i načina funkcionisanja Vaše mjesne zajednice?

Opština Danilovgrad je zauzela proaktivan stav prema MZ kako bi ovaj sistem profunkcionisao, te je održan niz sastanaka sa predsjednikom Opštine, predsjednikom Skupštine Opštine, Sekretarijatom za lokalnu samoupravu, koji su iskazali svoju želju da daju podršku u funkcionisanju MZ. Nadležni Sekretarijat je bio izuzetno responzivan u komunikaciji sa nama, te smo pravovremeno dobijali sve informacije, kao pojašnjenja u vezi bilo kojeg procesa.

Da li Vaša mjesna zajednica posjeduje registar stanovništva?

Naša MZ ne posjeduje registar stanovništva. Ovo pitanje treba razmotriti uzimajući u obzir zaštitu ličnih podataka građana. Mjesna zajednica može posjedovati makar brojke o stanovništvu, u kojima neće biti izložen bilo koji vid lične informacije, kako bi Savjet mjesne zajednice mogao da adekvatno vrši svoja ovlašćenja, na primjer da ima adekvatan proračun sume samodoprinosa u slučaju da se krene u prikupljanje sredstava za bilo koji projekat. MZ mora imati makar mapu sa jasno iscrtanim granicama MZ, na osnovu koje će utvrditi da li neko pripada MZ Spuž.

Leave a comment

Powered by WordPress.com.

Up ↑