“Društvene nauke imaju krucijalni doprinos u tome da razumijemo, zamislimo i stvorimo bolju budućnost.”

Ujedinjene nacije

U Crnoj Gori vladaju društveni i politički narativi koji su u prošlosti dovodili do ozbiljnih konflikata, destrukcija i nedostatka prosperiteta. Ovi narativi vođeni su dubokim kulturalnim i psihološkim mehanizmima koji se ne mogu lako promijeniti šestomjesečnom “kampanjom za ljudska prava” ili pukim donošenjem zakona.

“Reći jednom društvu u razvitku da su im potrebne demokratskije i inkluzivnije institucije je kao reći osobi koja pati od depresije da bi trebalo pozitivnije da razmišlja.”

Danilo Đukanović, CEGAS

Problemi u društvu opstaju i postaju gori kada se faktori i mehanizmi njihovog funkcionisanja ne poznaju. Nacionalni identitet, religijska pripadnost, predrasude, grupna zaslijepljenost, ideološki pogledi na svijet dovode pristrasnog posmatranja društva, nedostatka komunikacije i saradnje, kao i do potencijalnih opasnih konflikata. Kada smo nesvjesni sebe, pati pojedinac ali i društvo.

Centar za građanske slobode iz tih razloga njeguje empirijski i metodološki pristup društvenim problemima. Strukom i znanjem holistički pristupamo relevantnim pitanjima, prodrivši u same uzroke i mehanizme kojim funkcionišu. Objedinivši teoriju i praksu, zatim ohrabrujući i inicirajući saradnju i komunikaciju, pružamo rješenja.