CEGAS: Povećan broj odobrenih ekonomskih državljanstava

Od 130 predloga za dodjelu crnogorskog državljanstva osobama čiji bi prijem bio posebno značajan za privredni i ekonomski interes Crne Gore, Ministarstvo unutrašnjih poslova je riješilo 166, što je znatno više nego u prethodnom periodu, iako su ranije donošena rješenja i mišljenja po toj odluci bila sporna, ističu u Centru za građanske slobode.

Iz te NVO kažu da se Odluka o dodjeli ekonomskog državljanstva ukida do kraja ove godine, i ona ne mora biti maksimalno iskoršćena, ali rješenja i mišljenja moraju biti pravno valjana.

“Za devet mjeseci ove godine, predsjednik Vlade je, u skladu sa Zakonom o crnogorskom državljanstvu, dostavio MUP-u 130 predloga za prijem aplikanata i članova njihovih porodica u crnogorsko državljanstvo (130 aplikanata i 308 članova njihovih porodica), a od MUP-a pozitivno je riješeno 166 rješenja, od čega su 48 rješenja za aplikante i 118 pozitivnih rješenja za članove njihovih porodica”, navodi se u saopštenju.

Iz CEGAS-a napominju da, u odnosu na ranije godine ovaj broj čini veću cifru, a podsjećaju da su ranije donošena rješenja i mišljenja po navedenoj Odluci bila sporna, kako za stručnu, tako i za cjelokupnu javnost.

“Ranije donošena rješenja i mišljenja u svom obrazloženju nijesu imala jasno navedene kriterijume na osnovu kojih bi se moglo utvrditi zašto određena lica imaju pravo na apliciranje, a na kraju i dobijanje crnogorskog državljanstva”, kaže se u saopštenju.

CEGAS se MUP-u obratio sa Zahtjevom za slobodan pristup informaciji, kako bi imali na uvid predlog, mišljenja i rješenja, pa će nakon dobijenog odgovora o tome obavijestiti javnost.

“U cilju transparentnosti rada Direktorata za upravne poslove, državljanstvo i strance, bilo bi krajnje dobro da se sva rješenja i mišljenja nalaze na sajtu MUP-a, vodeći se računa o zaštiti podataka o ličnosti”, poručuju iz te NVO.

Izvori:

https://gradski.me/cegas-povecan-broj-odobrenih-ekonomskih-drzavljanstava/

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/336769/povecan-broj-odobrenih-ekonomskih-drzavljanstva.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: