CEGAS: Nadležni organi da urade sve da zaštite integritet državnih institucija i njihovih predstavnika

U svijetlu činjenice da već dugo nemamo potrebne rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou, a da su ti rezultati počeli da se pojavljuju kroz lišavanje slobode jednog broja lica osumnjičenih za organizovani kriminal, izražavamo zabrinutost i apelujemo na nadležne organe da moraju uraditi sve da zaštite integritet državnih institucija i njihovih predstavnika, kazali su iz nevladine organizacije (NVO) Centar za građanske slobode CEGAS.

Istakli su da kao posljedicu tih skorašnjih dešavanja imamo prijetnje članova organizovanih kriminalnih grupa potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, a da je odgovornost za bezbijednost potpredsjednika Vlade, ali i svih koji u perspektivi mogu doći u sličnu situaciju na bezbjednosnim i pravosudnim organima države Crne Gore.

“Vjerujemo da će crnogorske institucije ovo shvatiti kao dobronamjerno upozorenje da urade sve potrebno u pravcu čuvanja bezbjednosti svakog građanina i građanke Crne Gore, a u ovom trenutku potpredsjednika Vlade”, navodi se u njihovom saopštenju.

Smatraju da je neefikasnost ovih institucija u dosadašnjoj borbi protiv organizovanog kriminala postala prijetnja po stabilnost društva, a da su posljedice toga i loši rezultati u poglavlju 23 pregovora sa Evropskom Unijom, “što samo čini argumente za neophodnost reformi u tim institucijama jačim”.

Saopštili su da problem vladavine prava u Crnoj Gori nije od juče i da su institucije na koje je vršen neprimjeren politički uticaj, što je konstatovano u brojnim izvještajima Evropske Komisije, ohrabrile mnoge sa one strane zakona.

“Ipak, znamo da u crnogorskim institucijama ima dovoljan broj profesionalaca i posvećenih ljudi koji znaju i koji hoće da se izbore sa pošašću organizovanog kriminala i da prerastu u istinski profesionalne i spremne da neselektivno primijenjuju pravne norme”, kazali su iz NVO CEGAS.

Dodali su da u ovakvim periodima socijalne, ekonomske i političke krize, institucije moraju pokazati da mogu biti oslonac jednog društva.

Preuzeto sa: https://www.vijesti.me/vijesti/politika/533991/cegas-nadlezni-organi-da-urade-sve-da-zastite-integritet-drzavnih-institucija-i-njihovih-predstavnika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: