Izmjenom Ustava “rješavaju probleme”

Stav Borisa Marića o stanju u Sudskom savjetu

Problem dvotrećinske većine u parlamentu, koji je blokirajući za izbore u pravosuđu, vladajuća koalicija bi mogla riješiti izmjenama Ustava.

Radna grupa Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, čiji je posao bio da “sagleda pravni okvir od značaja za izborni ambijent kao i Ustav u dijelu odredaba koje se tiču Sudskog savjeta”, već je napravila nacrt takvog predloga. Ona je preporučila da dio članova Sudskog savjeta koji se bira u parlamentu, u slučaju nepostojanja dvotrećinske većine, treba izglasati prostom većinom glasova poslanika, odnosno vladajuće koalicije.

…Komentarišući predlog Radne grupe, Boris Marić iz Centra za građanske slobode (CGS) kazao je da svaka inicijativa za izmjenu Ustava ima svoj legitimitet, ako je u skladu sa procedurom.

“Fokus mora biti na reformi izbornih uslova. Ne smije se zaboraviti da je saziv Skupštine u zadnjoj godini mandata i da to nije dobro vrijeme za složene procedure izmjena Ustava. Sudski savjet jeste na neki način žrtva političke krize ali je nerealno predlagati rješenja koja su suprotna preporukama Venecijanske komisije (VK) i koja idu u pravcu pravosudnog autizma. Po predlogu pododbora jedini zaključak je da bi se tako eliminisao značaj Skupštine u cijelom procesu a zadržao uticaj izvršne vlasti”, kazao je Marić…

Izvještaj o radu Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva pročitajte na “Vijesti Online”: https://www.vijesti.me/vijesti/politika/izmjenom-ustava-rjesavaju-probleme

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: