Jedan državni tužilac, dvije afere, a uskoro i v.d. stanje

Boris Marić za “Radio Slobodna Evropa”

…Utvrđivanje činjeničnog stanja do sada je zaobilazilo čelnika Vrhovnog državnog Tužilaštva Ivicu Stankovića, kome za šest dana ističe mandat, ali bi na istom mjestu trebalo da ostane kao vršilac dužnosti. 

To što je njegov saradnik u pritvoru nameće, po Stankovića, neprijatna pitanja.

“Definitivna činjenica je da Tužilački savjet, ili jedan njegov dobar dio, ovu aferu doživljava krajnje ozbiljno. I da ne vidi gospodina Stankovića kao nekoga ko bi trebalo da nastavi da bude na funkciji kao vršilac dužnosti”, komentariše pravnik Boris Marić, direktor Centra za građanske slobode (CEGAS).

Osvrće se na to što Tužilački savjet ni nakon druge vanredne sjednice nije donio preporuku da Stanković kao v. d. nastavi da obavlja funkciju VDT.

Umjesto toga Tužilački savjet je zatražio efikasnu istragu afere ‘Kurir’ ili ‘Tužilaštvo’, a koja već sedmicama potresa tužilaštvo kao državnu instituciju ključnu za borbu protiv korupcije…

…Da li Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, koji je bio kategoričan da nema ni ‘udaljenih sumnji’ da je Stanković involviran u korupciju, kao i da se protiv njega neće voditi istraga, sada ima razloga za preispitivanje tog stava, pitali smo Borisa Marića:

“Jedan mogući aspekt je da je riječ o dobijanju na vremenu. Da se vidi, da se uđe u neko činjenično stanje, pa eventualno ako se dođe do određenog činjeničnog stanja, Katnić će zaboraviti da je rekao da nema ni ‘udaljenih sumnji’ u pogledu Stankovića, ako može da dokaže da nije radio po zakonu. Sa druge strane, Katnićeva izjava može se tumačiti kao jedno zatvaranje tužilačke organizacije i pokušaj da ovo nekako preživi.”

Takođe ne smije se zanemariti da je dio Tužilačkog savjeta zatražio više informacija o hapšenju sekretara VDT Nenada Vujoševića, koji je, suprotno onome što je tvrdio u telefonskim razgovorima sa Duškom Kneževićem, tokom saslušanja nakon hapšenja odbacio sumnje da je u ime Kneževića podmićivao Stankovića i druge tužioce.

Za Borisa Marića reakcije Tužilačkog savjeta unose ohrabrenje.

”Već ove sjednice upućuju na dva moguća zaključka: jedan je da bi gospodin Stanković trebalo da se povuče i rastereti istražni postupak u samom tužilaštvu. Drugi je da imamo potrebu da se otvori sveobuhvatna istraga u samom tužilaštvu i da se utvrde, koliko god je to moguće, sve činjenice koje su vezane za ovaj slučaj”, kaže Marić.

Sa druge strane, strukovno Udruženje državnih tužilaca na čijem je čelu Veselin Vučković, u petak je eksplicitno podržalo Ivicu Stankovića i Milivoja Katnića, označavajući ih kao ‘časne profesionalce’. U tom udruženju su naglasili svoju zabrinutost zbog ‘tendencioznih i neutemeljenih serija napada na tužilaštvo i njegove najviše predstavnike’.

Sam Ivica Stanković prethodnih dana jeza podgorički list Dan poručio kako se neće povući pred licima sa potjernica.

“Čitav svoj dosadašnji životni i radni vijek živio sam i postupao časno i pošteno. Tako ću i otići u penziju kad za to dođe vrijeme”, istakao je Stanković…

…Epilog u rješavanju afere ‘Kurir’ ili ‘Tužilaštvo’, kako zaključuje Boris Marić imaće direktne reperkusije po ugled tužilaštva, koji je kako primjećuje već uzdrman, ali i implikacije na šire društveno-političke prilike u Crnoj Gori, u trenutku kada se ona približava parlamentarnim izborima sljedeće godine. Zato je prema Marićevom mišljenju neophodno da tužilaštvo utvrdi sve nepobitne činjenice u ovom slučaju.

“Strašno je važno za crnogorsku javnost da to činjenično stanje bude istinito, ubjedljivo, uvjerljivo, da bi mi kao građani počeli da vjerujemo da u tužilaštvu postoje ljudi koji su spremni da štite dignitet struke i da štite zakone ove države”, kaže Marić…

Kompletan tekst možete naći na Online portalu “Radio Slobodna Evropa”: https://www.slobodnaevropa.org/a/afere-kurir-i-tuzilastvo/30193508.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: