Spajić: Treba da napravimo sjajnu državu, koju će svi htjeti da vide u EU

CEGAS je nastavio sa snimanjem podkasta “DisKrimiNacija”, tako je u prvoj epizodi druge sezone gost bio predsjednik Pokreta Evropa sad!, Milojko Spajić. Ekipa CEGAS-a je sa gospodinom Spajićem razgovarala o aferi dvojnog državljanstva, političkoj sceni u Crnoj Gori nakon predsjedničkih izbora, pristupanju Evropskoj Uniji, programu Evropa sad 2, liderstvu u poslovnom svijetu i u politici, prilikama za mlade u Crnoj Gori, kripto industriji i kontaktu sa Vitalikom Buterinom, i o cjelokupnoj održivosti zamišljenog sistema i reformi.

‘’Ja vidim grad koji se formira na Velikoj plaži, vidim Central business district Ćemovsko polje, vidim Evropu sad 2…’’, istakao je Spajić neke od svojih vizija. 

Spajić ocjenjuje da iz perspektive Evropske unije Crna Gora ne može mnogo da ponudi: ‘’Mi smo jedna siromašna zemlja na periferiji Evrope, mala zemlja, jednostavno oni će iz neke kurtoazije da nam kažu: “A vi imate lijepu prirodu, imate ovo, imate ono”. Ustvari ne misle to. Svi imaju svoje lijepe zemlje i tako dalje. Njih mi ne interesujemo. Vidite kad god dođu na Zapadni Balkan ti političari sa zapada oni obilaze više zemalja i Crna Gora je uvijek na kraju.’’

Iako naša početna pozicija nije sjajna, kako kaže Spajić, mi ne treba da gatamo kako oni razmišljaju, već da mi napravimo od nas sjajnu državu, koji će svi htjeti da vide u EU: „Treba demokratizovati zemlju, razdvojiti sudsku i tužilačku od izvršne parlamentarne vlasti, zakonodavne nadležnosti jasno razdvojiti, brzo napredovati u ekonomiji, da tu konvergencija sa EU bude mnogo brža…’’

’’To drugo državljanstvo koje sam inače dobio kada je moj brat studirao u Srbiji, a ja u Japanu, majka me pitala: ‘’Treba li ti to državljanstvo? U Japan možete da idete sa srbijanskim pasošem bez vize, a sa crnogorskim ne možete. Daj to državljanstvo.’’ To nije neki izgovor i tada nisam ni znao da je to protivzakonito. U Srbiji je moglo, došli ste, potpisali i dobijate državljanstvo’’, rekao je o aferi dvojno državljanstvo.

Nadamo se da će vam biti interesantna saznanja do kojih smo došli u ovoj epizodi!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: