Krivokapić da se uzdrži glasanja u Sudskom savjetu

Premijer Zdravko Krivokapić bi kao koordinator Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava trebalo da se uzdrži od glasanja u Sudskom savjetu ili čak propusti sjednicu, jer bi se njegovo aktivno učešće u ovom tijelu moglo tretirati kao neprimjeren politički uticaj na kadriranje u sudstvu, smatraju u Centru za građanske slobode. Do krajnje izmjene Ustava, CEGAS predlaže da se, u zakonskim tekstovima, ograniči uloga ministra nadležnog za poslove pravosuđa, makar u dijelu glasanja za izbor i razrješenje sudija.

Ustavom Crne Gore, Članom 127, utvrđeno je da jedan od članova Sudskog savjeta upravo bude ministar nadležan za poslove pravosuđa.

“Međunarodne organizacije su više puta upozoravale da se na taj način stvara pogodno tlo za neprimjereni politički uticaj, te da se takva zakonska pravila moraju i trebaju mijenjati. Sve ukazuje na to da se mora, u ovom dijelu, mijenjati i najviši pravni akt u državi, tj. Ustav, pa upravo zbog toga ovo spada u teško rješiva pitanja”, navodi se u saopštenju.

Moguće rješenje je uspostavljanje pozitivne prakse gdje bi ministar nadležan za poslove pravosuđa trebalo da bude izuzet iz odlučivanja unutar Sudskog savjeta.

“Ustavom je već predviđeno da, u postupcima disciplinske odgovornosti sudija, pomenuti ministar nema pravo glasa. Problem je ranije pojačavan i činjenicom da je Ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava bio i podpredsjednik Vlade Crne Gore, što je dodatno jačalo neprimjeren politički uticaj”, navodi se u saopštenju.

Iz CEGAS-a upozoravamo da danas imamo situaciju gdje premijer, koji nije pravne struke, sebe postavlja za koordinatora Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava, i direktno, po Ustavu, dovodi sebe u poziciju da odlučuje unutar Sudskog savjeta.

“Da bi pokazao razumijevanje cjelokupne pravne problematike, a samim tim uveo pozitivnu pravnu praksu, premijer bi trebao da se uzdrži od glasanja u Sudskom savjetu ili čak propusti samu sjednicu Sudskog savjeta, jer bi se njegovo aktivno učešće u ovom tijelu moglo tretirati kao neprimjeren politički uticaj na kadriranje u sudstvu”.

Izvor: rtcg.me

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: