Svi lokalni izbori moraju biti u jednom danu

U duhu afirmacije konstruktivnih demokratskih reformi u društvu, pozivamo poslanike u Parlamentu Crne Gore da usvoje predloženu inicijativu o održavanju 16 lokalnih izbora u jednom danu.

Usvajanje ove inicijative bilo bi samo prvi, ali izuzetno važan korak ka demokratizaciji društva, reformi lokalne samouprave i izlasku iz konstante političke kampanje koja se drži u životu neodržavanjem lokalnih izbora u jednom danu. Ovom prilikom, apelujemo na donosioce odluka da dalje rade na reformi lokalne samouprave koja je prijeko potrebna crnogorskom društvu.

Ove reforme podrazumijevaju i usvajanje posebnog Zakona o lokalnim izborima, koji bi regulisao izborni proces na lokalnom nivou. Taj Zakon bi trebalo da podrazumijeva održavanje lokalnih izbora u svim opštinama u jednom danu.

Takođe, ono o čemu bi trebalo raspravljati, a što bi dugoročno potencijalno uticalo na depolitizaciju i decentralizaciju u crnogorskom društvu jesu otvorene liste i individualne kandidature.

Taj Zakon bi takođe trebalo da bude praćen adekvatnim reformama lokalne samouprave – uvođenje politipskog sistema organizacije i smanjenje birokratskog aparata na lokalnom nivou. Na taj način bi se optimizovala javna uprava, ali i omogućio efikasniji i održiviji razvoj crnogorskih opština.

Ovakve promjene bile bi u skladu sa preporukama Evropske Komisije i vratile bi smisao postojanju lokalnih izbora, ali i uopšte lokalne samouprave. Lokalni izbori više ne bi bili „teren za anketiranje“ prije parlamentarnih izbora i omogućili bi građanima i građankama da suštinski donose odluke u svojoj lokalnoj zajednici.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: