Smjenu režima svi žele, ali je ne vide na isti način

Izvršni direktor Centra za građanske slobode (CEGAS), Boris Marić, dijeli mišljenje drugih analitičara da se crnogorska opozicija bolje pregrupisala nego što se moglo očekivati.

“Sada u opozicionoj ponudi imamo suštinski četiri pokreta, koja, ako ne budu afirmisala međusobne antagonizme, mogu mobilisati većinu opozicionih glasača”, istakao je Marić.

Nakon propalog pokušaja koordiniranog nastupa opozicije, Demokrate, Demos, Nova ljevica, Partija penzionera, invalida i restitucije i Društvo za istraživanje politike i političke teorije donijeli su odluku o formiranju građanskog bloka i uspostavljanju predizborne koalicije u susret nastupajućim parlamentarnim izborima.

SDP se izjasnio da će na izbore sam, dok Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i dio nezavisnih poslanika pregovaraju oko formiranja “Narodnog pokreta”.

Marić je ocijenio da se ipak moraju apostrofirati krupne greške koje su opozicioni subjekti pravili, nemilosrdno trošeći vrijeme i sebe dovodeći u rizik da je malo vremena u kome bi se ove političke ponude na potreban način približile i prezentovale građanima.

“Opozicija je imala trenutke jedinstva i koordinacije samo pod pritiskom, kao što je to bilo za vrijeme građanskih protesta ‘Odupri se’. Međutim, slabljenjem protesta politički subjekti su primarno pratili inerciju političkog pozicioniranja i preživljavanja, što je za rezultat imalo unutaropoziciona mimoilaženja”, istakao je Marić.

Dodao je da je veliki problem nejedinstvo cilja, iako se sve opozicione partije generalno zalažu za smjenu Đukanovićevog režima.

“Problem je što smjenu režima svi žele, ali je ne vide svi na isti način. Opozicioni, sada već pokreti, trebalo bi da sjednu i razgovaraju o složenom karakteru ovih izbora, od pristanka da učestvuju i pored činjenice da se uslovi nijesu mijenjali sem na gore, preko činjenice da imamo epidemiju i da smo prije nekoliko mjeseci bili svi u karantinu s mnogo manje zaraženih, a da sada treba da izađemo na birališta, preko potrebe da se finansira dubinsko istraživanje javnog mnjenja”, poručio je Marić.

Potencijal za dobar rezultat opozicije postoji

Prema riječima Marića, potencijal za dobar rezultat opozicije postoji.

“Pristup je bitan. Potencijal za dobar rezultat opozicije postoji, disciplina biračkog tijela vlasti s druge strane postoji. Da li postoje naučene lekcije i potreba unutar opozicije da koordinira svoju kampanju uprkos svojim razlikama? Da li postoji snaga da se dođe do zajedničkog papira o budućoj vlasti, njenoj strukturi i ciljevima? Držim da bi takav papir političku scenu učinio bitno jasnijom”, kazao je Marić

Tekst možete vidjeti izvorno na portalu Vijelsti, link: https://www.vijesti.me/vijesti/politika/452413/smjenu-rezima-svi-zele-ali-je-ne-vide-na-isti-nacin

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: