Sekulović: MCP SPC neće ići ispod onoga što je javno rekla, Vlada možda ponudi modifikaciju članova Zakona

Poziv Vlade Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (SPC) za nastavak razgorovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti predstavlja, u određenom smislu, iznenađenje, smatra politički analitičar Sergej Sekulović.

Sekulović, za Antenu M, u vezi sa tim podsjeća da je trajalo određeno zatišje i kaže:

„Neki rokovi koje je crkva postavljala su probijeni, na njih se nije reagovalo. Takođe, na određenu inicijatvu u vezi sa odgađanjem primjene Zakona, do donošenja odluka određenih sudskih instanci, reagovalo se negativno. Shodno tome, može se konstatovati da ova inicijativa za nastavak razgovora predstavlja iznenađenje“, rekao je Sekulović u izjavi za Antenu M.

Navodi da ostaje otvoreno pitanje epiloga.

„Da li se u ove pregovore kreće sa namjerom pronalaženja kompromisnog, odnosno održivog rješenja ili je cilj nuđenje nekih novih pregovaračkih momenata koji neće biti prihvatljivi, ili pak bolji argumenti u kontekstu jačanja sopstvene pozicije“, kazao je Sekulović.

Ono što se u kontekstu motivacije može sagledati jeste, smatra Sekulović, to da je DPS, kao nosilac izvršne vlasti, motivisan činjenicom da, kako navodi, jedan dio biračkog tijela reaguje negativno na nepostojanje kompromisnig rješenje sa crkvom i određenog spoljnjeg pritiska da do kompromisa ipak dođe.

Smatra nespornim da bi u interesu crnogorskog društva i smanjenja tenzija te vraćanja u normalu određenih političkih procesa bilo dobro da se pronađe obostrano prihvatljivo rješenje.

Na pitanje zašto je poziv premijera Markovića došao baš sad – kada su izbori blizu, Sekulović kaže:

„Moguće da se dio motivacije krije u činjenice da se dio biračkog tijela DPS-a, koji je otvoreno bio na litijama, negativno odnosi prema činjenici da postoji ovoliki nivo tenzija između DPS-a i Mitriopolije, te da DPS želi da vrati taj dio biračkog tijela u svoje okrilje. Činjenica je, takođe, da nam nakon ovih izbora slijedi jedan izuzetno težak period, primarno u sferi ekonomije. Takav period je nužno i potrebno dočekati sa što je moguće većim nivoom društvene kohezije, jer svaki drugi scenario bi činio težom pozicije buduće vlasti odnosvno Vlade“,  mišljenja je Sekulović.

Kada je posrijedi mogućnost da jedna od strana popusti u svojim stavovima, Sekulović smatra da Mitropolija neće ići ispod onoga što je javno rekla.

„A to je da se dva člana Zakona brišu ili preformulišu uz potvrdu, odnosno priznanje njenog pravnog subjektiviteta. Smatram da je to njihov minimum“, kaže Sekulović.

Kada je posrijedi pozicija Vlade i njenog pregovaračkog tima, Sekulović smatra da je moguće da će oni na sastanak doći sa određenim pravnim rješenjima koja bi mogla da idu u pravcu određenog modifikovanja sporna tri člana.

Podsjetimo, Marković je prethodno kazao da je Vladin Tim za pregovore spreman za nastavak razgovora radi pronalaska prihvatljivog rješenja u odnosu na otvorena pitanja

Iz MCP SPC su u odgovoru Markoviću naveli da očekuju da će Vlada u potpunosti konačno ispoštovati crkveni i pravni subjektivitet Mitropolije i eparhija SPC i prihvatiti njihove prijedloge o izmjenama i dopunama Zakona.

Preuzeto sa portala Antene M, link: https://www.antenam.net/politika/165378-sekulovic-mcp-spc-nece-ici-ispod-onoga-sto-je-javno-rekla-vlada-mozda-ponudi-modifikaciju-clanova-zakona

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: