Pred izbore tajno dijele 86 miliona

Pod plaštom borbe od posledica korona virusa, zakonske norme su izmjenjene tako da više ne postoji potreban normativni osnov koji bi omogućio efektivnu kontrolu budžetske rezerve, smatra Boris Marić

Izmjene Zakona o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja kojima se omogućava isplata socijalnih davanja u izbornoj godini, po mišljenju opozicije, potrebne su samo vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), koja će taj novac iskoristiti da bez kontrole kupuje glasove pred izbore. Generalni sekretar Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da je svima jasno da je zakon izmijenjen jer je neko želio da da legitimitet DPS-u da ponovo zloupotrijebi ne tako mala sredstva za pumpanje sopstvenog izbornog rezultata.

– Nije bilo nikakve potrebe za promjenom Zakona o finansiranju političkih partija. Prvo, zato što ne može biti izborne kampanje u vrijeme trajanja pandemije; drugo, zato što se sredstva iz budžetske rezerve mogu preusmjeriti na budžetsku jedinicu Ministarstvu rada i socijalnog staranja i dalje prema krajnjim korisnicima; treće, zato što sredstva iz budžetske rezerve ne treba dijeliti selektivno i samo podobnima, već svima, i to na način da se svakom domaćinstvu sa tri i više članova uplati jedna prosječna zarada, a domaćinstvima sa jednim ili dva člana jedna minimalna zarada – kazao je Bogdanović.

Kako je pojasnio, ukupan iznos potreban za sprovođenje neophodnih mjera iznosio bi oko 78 miliona eura, pri čemu bi svako domaćinstvo u Crnoj Gori dobilo direktnu pomoć, a duplo je manji od iznosa od 155 miliona koji je ove godine izdvojen za spasavanje vječitog gubitaša Montenegroerlajansa.

– Pomenuti iznos je više nego duplo manji od kamata na kredite koje smo planirali da izmirimo u ovoj godini, a koje iznose preko 164 miliona. Navedni iznos, koji bi činio manje od tri odsto ukupnih planiranih izdataka budžeta Crne Gore, manji je nego sredstva tekuće budžetske rezerve koja u budžetu za 2020. godinu iznose 86 miliona eura. Iz ove analize je potpuno jasno da mogućnosti za ovu hitnu mjeru ima i da se samo radi o tome da li aktuelna vlast želi da svako domaćinstvo dobije značajnu finansijsku injekciju, a time i privreda, jer bi građani pomenuta sredstva upumpali u sistem, ili vlast želi, kao i mnogo puta do sada, da spasava gubitaše, tajkune, poreske dužnike i sve oni koji su nas doveli u ovako zavisno i podaničko ekonomsko stanje – istakao je Bogdanović.

Po mišljenju analitičara Borisa Marića, pod plaštom borbe sa posledicima korona virusa, zakonske norme su izmijenjene tako da više ne postoji potreban normativni osnov koji bi omogućio efektivnu kontrolu budžetske rezerve.

– DPS je sebi na ovaj način obezbijedio značajnu prednost, a cijeli proces ciljano učinio diskrecionim do nivoa netransparentnosti. To što će se dio informacija o karakteru trošenja budžetske rezerve pojaviti postfestum, moguće služiti i kao osnova za afere, neće mnogo zabrinuti one koji i dalje budu vlast, dobrim dijelom i na temelju zloupotrebe javnih resursa – rekao je Marić.

Poslanik Radničke partije Željka Savković smatra da svaki zakon koji je u Skupštini Crne Gore predložen i usvojen glasovima koalicione većine, i to po skraćenom postupku, otvora vrata za zloupotrebe DPS-a u predizborne svrhe.

– U prilog tome ide i usvajanje Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, koji omogućava isplatu socijalnih davanja u izbornoj godini u slučaju epidemije ili pandemije zaraznih bolesti. Dugi niz godina gledamo kako se najosjetljivije kategorije od strane ove vlasti zloupotrebljavaju za izbornu kampanju. Zar ne bi bilo normalno da se tridesetogodišnja vlast, kojoj su sve institucije bile u ruci, u svojoj izbornoj kampanji hvali kako u „svojoj“ državi nema socijalnih slučajeva, a imali su mogućnosti za to. Ne, oni su učinili sve da ih bude sve više, usput postajući sami sve bogatiji! Donositi zakone da bi se dodvorili Evropi, a istovremeno nad svojim građanima vršiti socioekonomsko, pravno i fizičko nasilje, nikom ne može donijeti dobro, najmanje građanima – zaključila je Savković.

Tekst preuzet sa sajta Dan-a, link: https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=751700&datum=2020-07-13

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: