POSTOJE JAKI ARGUMENTI ZA ODLAGANJE IZBORA, KAZAO ZA MINU S.SEKULOVIĆ

Parlamentarni i lokalni izbori 30. avgusta – Bošnjačka stranka

“Koliko je situacija nepredvidiva dovoljno je reći da nijesmo potpuno sigurni hoćemo li 30. avgusta na birališta, ili ćemo taj dan dočekati u karantinu”, kazao je Sekulović

Na predstojećim izborima u Crnoj Gori, usljed zdravstvenog rizika, moguća je smanjena izlaznost birača, ocijenio je politički analitičar Sergej Sekulović, navodeći da ona odgovara političkim subjektima koji imaju stabilno i disciplinovano biračko tijelo.

On je kazao da će predstojeći izbori sigurno biti najspecifičniji do sada, kako u smislu izborne kampanje, tako i samog izbornog dana.

Sekulović je rekao da postoje jaki argumenti u prilog njihovog odlaganja, iako to trenutno nije realnost.

“Koliko je situacija nepredvidiva dovoljno je reći da nijesmo potpuno sigurni hoćemo li 30. avgusta na birališta, ili ćemo taj dan dočekati u karantinu”, kazao je Sekulović agenciji MINA.

On je ocijenio da mogućnost smanjene izlaznosti, usljed zdrastvenog rizika, svakako postoji, iako su, kako je naveo, crnogorski građani u kontinuitetu prilično zainteresovani za izborni proces.

Prema riječima Sekulovića, smanjena izlaznost ide na ruku onim političkim subjektima koji imaju stabilno i disciplinovano biračko tijelo.

Na pitanje kako komentariše to što će opozicione partije izaći na izbore, iako su kritikovale izborni ambijent i izborno zakonodavstvo, Sekulović je odgovorio da je bojkot izbora krupan politički potez, koji zahtijeva jedinstvo aktera koji se za njega odluče i izgrađeno povjerenje.

“Prethodne četiri godine nijesmo bili svjedoci tome. Uz to, poželjno je da takvu političku akciju nosi snažno liderstvo kome se priznaje autoritet”, rekao je Sekulović.

Ipak, kako je naveo, u prirodi je političkih partija da izađu na politički teren, pogotovo ako vjeruju da mogu da ostvare dobar rezultat.

“Bojkot parlamentarnih izbora je jedna velika nepoznanica i opozicione partije strahuju da bi mogle biti marginalizovane. Sada je na njima priličan teret da ovakvu odluku objasne građanima, jer rizik povećane apstinencije postoji”, kazao je Sekulović.

Upitan da prokomentariše izostanak dogovora opozicije o jedinstvenoj izbornoj listi, Sekulović je naveo da je to očekivan scenario.

“Kako iz razloga o kojima sam već nešto rekao, tako i zbog činjenice da, grubo govoreći, unutar opozicije imamo dvije političke ideje koje su nesrodne. Smatram da opozicija za jedinstvenom listom ne treba da žali”, zaključio je Sekulović.

Tekst sa agencije MINA preuzeo portal Vijesti, link: https://www.vijesti.me/vijesti/politika/452547/sekulovic-moguca-smanjena-izlaznost-biraca

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: