Politički haos u Budvi usred turističke sezone, analizira Sergej Sekulović

Policija sprečava ulazak u zgradu opštine Budva

U Budvi nedjeljama već traju neredi i hapšenja oko preuzimanja vlasti nakon što se jedan odbornik predomislio i prešao u suprotan “tabor” čime je vlast dva mjeseca uoči izbora u toj opštini preuzela Demokratska partija socijalista (DPS) Mila Djukanovića. Ovo nije prvi put da DPS na lokalnom nivou na taj način preuzme vlast.

Neredi, hapšenja, tenzije u Budvi zbog spora oko rukovođenja gradom doveli su tu opštinu u svojevrsnu blokadu usred ljetnje turističke sezone. Dok se smijenjena i nova gradska uprava međusobno optužuju za nezakonite postupke, policija i obezbjeđenje danima čuvaju zgradu opštine i dozvoljavaju ulazak samo onima koji su na spisku.

Vlast je preuzela koalicija koju predvodi Demokratska partija socijalista nakon što se jedan odbornik sa liste DF-a a predomislio i prešao u suprotni “tabor”. Do tada je gradom skoro četiri godine rukovodila koalicija DF-a i Demokrata i oni svog doskorašnjeg odbornika i DPS optužuju za političku korupciju. Bivši rukovodioci ne priznaju da su smijenjeni svakodnevno dolaze na posao, u zgradu ne mogu da udju, ali ne odustaju. Smijenjeni gradonačelnik Marko Carević kaže da nijedna odluka nije donijeta u skladu sa zakonom. “Ovo je čista okupacija kao u vrijeme kada su ovdje bili Italijani”, rekao je on.

Politički haos u Budvi usred turističke sezone

U vladajućem DPS-u, medjutim, odbacuju takve tvrdnje. “Žale se da im je odbornik promijenio stranu. Moguće, ali o tome su trebali da brinu, o povjerenju koje imaju sa svojim koalicionim partnerima”, kaže poslanik DPS-a Andrija Nikolić.

Na isti način kao u Budvi došlo je do smjene vlasti u Kotoru i Nikšiću gdje su izbore dobile stranke koje su bile opozicija na državnom nivou. U Nikšiću se odbornik “predomislio” odmah nakon izbora u Kotoru nakon dvije godine.

Politički analitičar Sergej Sekulović kaže da su dešavanja u Budvi pred same parlamentarne i lokalne izbore 30. avgusta logična posljednica krize povjerenja koja traje već pet godina.

“Nesporno je sve ovo dio političke kampanje jer je važno da se u predizbornu kampanju udje sa pozicije vlasti i u širem kontekstu dio pokušaja da se stvori predreferendumska atmosfera ne samo za lokalne izbore u Budvi već na nacionalnom nivou, koja je dodatno pojačana identiteskom politikom”, kazao je on.

Sekulović kaže da je situacija ozbiljna i da, ako se brzo ne nadje rješenje, može dovesti u pitanje put Crne Gore u EU.

“Radi se o jednoj opasnoj pojavi koja, ukoliko bi postala pravilo, i ako se iz nje ne izadje brzo crnogorsko društvo će ići u jednu disoluciju, u ekonomsko nazadovanje, bez jasne perspektive vezano za evropske integracije”, rekao je on.

U spor u Budvi se uključilo se i Specijalno tužilaštvo koje neke od bivših funcionera na čelu sa Draganom Krapovićem, funkcionerom Demokrata, koji je jedno vrijeme bio i gradonačelnik, tereti da su organizovana kriminalna grupa koja je planirala blokadu saobraćajnica i institucija tokom nereda oko preuzimanja vlasti. Opozicija ali i dio nevladinog sektora optužnicu smatraju čisto političkom.

Lokalni izbori u Budvi i u još tri opštine (u Gusinju, Andrijevici i Kotoru) zakazani su za 30. avgust i održaće se istog dana kada i redovni parlamentarni. Očekuje se da bi tek tada mogla da bude stavljena tačka na političku krizu u opštini koja ovog ljeta muku muči i zbog malog broja turista zbog virusa korona.

Vesna Rajković, Budva

Tekst preuzet sa sajta WDR-a, link: https://www1.wdr.de/radio/cosmo/programm/sendungen/radio-forum/region/budva-102.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: