POLITIČKI ANALITIČARI UKAZALI DA JE DRŽAVA U DUBOKOJ KRIZI KOJOJ SE NE NAZIRE KRAJ

Atmosfera pred najavljene izbore podsjeća više na latinoameričke države šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka nego na Evropu dvadeset prvog vijeka (učestala hapšenja pod vrlo upitnim izgovorima, upotreba policije u rješavanju problema koji su po svojoj prirodi politički i pravni itd.), poručuje Božidar Čolaković, politički analitičar. On je za „Dan” kazao da se, ako se podsjetimo prethodnih izbornih ciklusa, stiče utisak da je regularna, tolerantna, bezincidentna atmosfera pred „slobodno izražavanje volje građana” nepoželjna, jer se uvijek nekako u predizbornom periodu proizvedu događaji praćeni zapaljivim izjavama koji odaju utisak, kako je prof. Milan Popović poodavno definisao, „permanentnog poluratnog stanja”.

– Dovoljno da skrene pažnju, koliko god je moguće, sa činjenice da će se i predstojeći izbori odvijati po zakonima koji nijesu reformisani konsenzusom svih potencijalnih učesnika, da se, eufemistički rečeno, institucionalna prednost podrazumijeva, da je uhodani sistem upotrebe državnih resursa u partijske svrhe neokrnjen, itd. Sve već viđeno navodi na zaključak da se teško može govoriti o slobodnim izborima već prije i jedino o glasanju ili, preciznije, o sprovođenju projekta siguran glas – jasan je Čolaković.

Pravnik i analitičar Boris Marić kazao je za „Dan” da se Crna Gora danas kao država kandidat za članstvo u Evropsku uniju (EU) nalazi u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi kojoj se ne nazire kraj.

– Ta kriza dobija oblike konflikta, opterećena je brojnim aferama vezanim za izborni proces i činjenicom koju prepoznaju i partneri iz EU, a to je da su državne institucije zarobljene političkim uticajem vlasti. Budva je trenutno najgovorljiviji primjer do koje mjere je politički i pravni sistem zemlje otišao stranputicom i koliki rizik to predstavlja po stabilnost Crne Gore – kazao je Marić zaključujući da su uslovi za održavanje izbora krajnje sporni i da su Crnoj Gori potrebni pregovori.

Marić: Đukanović malo predsjednik DPS-a, a još manje svih građana
Drugi zabrinjavajući primjer je, prema riječima Borisa Marića, javno obraćanje predsjednika Đukanovića u kome najavljuje datum izbora i komentariše odluke opozicionih subjekata kao strah od izbornog poraza.

Tako da je na istom javnom obraćanju, Đukanović malo predsjednik države, a po potrebi predsjednik DPS-a. Ne vjerujem da će potpredsjednik Vlade za politički sistem bar kurtoazno pozvati Đukanovića da vrati jednu od funkcija, zbog toga što postoji sukob između javnog i partijskog interesa. Sve su to primjeri duboke krize u koju smo kao društvo zapali – kazao je Marić.

Preuyeto sa portala Dana: https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=748655&najdatum=2020-06-19&datum=2020-06-20

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: