Marić za DN Dan o izbornim uslovima i dinamici procesa

Izbori u Srbiji 29.03.2020. godine | PesterPress

Režim žuri da pokrade nove izboreIzbori će se desiti bez potrebnih kontrolnih mehanizama i sa i dalje naglašenom zloupotrebom državnih resursa, koju definiše čuvena mantra „jedno zaposlenje, četiri glasa”, kaže MarićRežim šefa države i DPS-a Mila Đukanovića namjerava da što prije organizuje parlamentarne izbore, jer želi da sprovede novu izbornu krađu, ocijenili su politički analitičari. Pravnik Boris Marić kaže za „Dan” da Đukanoviću i partiji na čijem je čelu odgovaraju izbori što prije.

– Možda na biralište građani budu išli po avgustovskoj vrućini. DPS ima ideju da iskoristi prednost koju mu donosi činjenica da će se izbori desiti bez potrebnih kontrolnih mehanizama i sa i dalje naglašenom zloupotrebom državnih resursa, koju definiše čuvena mantra „jedno zaposlenje, četiri glasa”. Izbori bi po procjeni vladajuće strukture ublažili duboku društvenu krizu i DPS-u dali jači pregovarački kapacitet, jer će se i nakon ovih, rekao bih, izbora sa manjkom legitimiteta morati sjesti za više pregovaračkih stolova, jer nijedan problem izbori sami po sebi neće riješiti. Pandemija i rezultati borbe sa virusom biće korišćeni u kampanji, ali i kao alibi, i sa i bez osnova, za ograničavanje slobode okupljanja – cijeni Marić.

Po njegovom sudu, DPS ima u ovom trenutku neriješiv problem da dođe do legitimiteta za odmrzavanje Sudskog savjeta, tužilaštva i Agencije za sprečavanje korupcije iz v.d. stanja.

– Izbori, sve i da DPS pobijedi, nijesu dovoljni kao rješenje. Đukanović nema dileme da državne institucije treba nastaviti koristiti kao početnu prednost u izbornoj trci, a da njegovo ime treba da bude iznad i DPS-a kao personifikacija političke i druge moći. To nije ambijent za fer izbore, to je platforma u kojoj je politička korupcija nedodirljiva a borba protiv nje sterilna i birokratska – ocjenjuje Marić.

Prema tvrdnjama iz DPS-a, datum izbora još nije poznat, mada se spekuliše o početku septembra, to jest 6. septembru kao danu glasanja.

Analitičar Marko Begović navodi da je Crna Gora u ozbiljnoj društveno-političkoj i ekonomskoj krizi, a kao refleks takvom stanju imamo apstinenciju koja se kreće iznad 40 odsto, i potpuno nepovjerenje u institucije države. Zato se, kako smatra, predsjedniku DPS-a žuri da raspiše izbore, jer od januara kreću otpuštanja i smanjivanje zarada u javnom sektoru.

– Normalnost je u rascjepu između bezumlja i šovinizma, s jedne, i kriminala i fašizma, s druge strane. Tako da nas ne smije iznenaditi izvještaj Fridom hausa, nalaz Amnesti internešenala ili nedavni intervjui ambasadora SAD i evropskog poslanika Tanje Fajon. Dakle, postojeća politička ponuda je nezrela i nedorasla izazovima koji zahtijevaju državnički, a ne partitokratski odgovor. Predstavnici formalne opozicije su dali riječ građanima prihvatanjem Sporazuma za budućnost, koji, iako nije idealan dokument, daje dobru pregovaračku poziciju oko uslova za prve fer i slobodne izbore, uz posredovanje EU. Bojkot i odlaganje izbora su ozbiljno oružje u rukama formalne opozicije, ako žele dobro društvu. U suprotnom, opozicija ozbiljno rizikuje da učešćem na izborima u ovakvim uslovima do kraja izgubi legitimitet – ocjenjuje Begović.

Đukanović je predstavnike parlamentarnih subjekata pozvao na sastanak u utorak o datumu izbora, ali vodeći opozicioni politički lideri odbacili su njegov poziv.

Kako je naveo prof. dr Dejan Mirović, evidentno je da će turistička sezona biti loša ne samo zbog Kovida-19 već i zbog iracionalne rusofobske i srbofobske kampanje koju vodi režim Đukanovića.

– Dodajmo ovome katastrofalnu kadrovsku politiku i korupciju i doći ćemo do sumorne slike društva koje je imalo sve potencijale da normalno funkcioniše ali zbog patološke korupcije u vrhu tone sve dublje. Zato Đukanović, slično kao i njegov poslovni partner iz Beograda Vučić, žuri da prije jeseni i recesije održi izbore u nedemokratskom ambijentu u kojem se njih dvojica najbolje snalaze – naveo je Mirović.

M.V.

Preuzeto sa Dan online: https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=748116&datum=2020-06-14


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: