Ograničenje kretanja po Ustavu, ali je upitna procedura

Izjava advokata CEGAS-a, Sergeja Sekulovića za Radio Slobodna Evropa

Foto preuzet sa portala Volim PodgoricuObrazlažući odluku o uvođenju ograničenja kretanja građana i odgovarajući na optužbe da takva odluka predstavlja ugrožavanje najosnovnijih ljudskih prava i sloboda građana, Vlada Crne Gore je u naknadnom pojašnjenju saopštila – da nije uveden policijski sat.

Precizira se još da Ustav Crne Gore jasno dozvoljava mogućnost ograničenja slobode kretanja u cilju sprečavanja širenja zaraznih bolesti, da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti takođe propisuje mjere ograničenja kretanja i da naredbe ne donosi Vlada nego Ministarstvo zdravlja na prijedlog Instituta za javno zdravlje.

U vlladinom saopštenju se zaključuje da “nema policijskog časa – već se život, rad i kretanje odvija na način primjeren aktuelnoj opasnosti”.

I Uprava crnogorske policije se oglasila povodom stupanja na snagu novih mjera o sprečavanju širenja korona virusa kojima se ograničava kretanje građana.

“Svi koji budu zatečeni u kršenju ovih naredbi biće uhapšeni i krivično procesuirani, bez kompromisa i bilo kakvog izuzetka”, upozoreno je iz Uprave policije.

Preskočene ustavne procedure

Analizirajući vladine odluke i ambijent u kojem su odluke donesene, politički analitičar Sergej Sekulović smatra opravdanim problematizovanje tih odluka, iako u Ustavu i zakonima postoji pravni osnov za uvođenje ograničenja u cilju zaštite javnog zdravlja. Sekulović kaže da je ipak trebalo ispoštovati ustavne procedure.

“Javno zdravlje i zdravlje stanovništva jeste nešto što je nesporno legitiman cilj za uvođenje mjera. Međutim kada se radi o bitnom ulaženju u ljudska prava i slobode, a u ovom konkretnom slučaju možemo da pričamo o slobodi kretanja, pravu na privatnost i zaštiti podataka o ličnosti i defakto suspendovanoj slobodi okupljanja – smatram da se morala poštovati ustavna procedura”, kaže Sekulović, ocjenjujući da je moralo biti proglašeno vanredno stanje.

“U tom vanrednom stanju Vlada je trebalo da preuzme pun Ustavni legitimitet za svoje aktivnosti, odnosno da donosi uredbe sa zakonskom snagom. Ograničenje ili suspenzija određenih ljudskih prava bi tako dobili puni Ustavni kapacitet”, konstatuje Sekulović.

Koje mjere je usvojila Vlada Crne Gore

Uvođenje mjere zabrane napuštanja mjesta stanovanja u određenim terminima je jedna od krucijalnih mjera kojima se zaokružuju one do sada donijete u očekivanju “pika” (vrhunca) nakon 14 dana od prvih obolijevanja, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore Boban Mugoša.

“Sledećih 15 dana su krucijalni da pokušamo da sačuvamo zdravlje i živote naših gađana, i jedina još mjera koja je preostala je mjera ograničenog kretanja”, dodao je Mugoša na konferenciji za medije.

Pojasnio je da je ta stroga mjera uvedena jer su one dosadašnje u velikom procentu dale efekte, ali i imajući u vidu da ih pojedini građani nisu poštovali.

Pravila Zakona o zaštiti stanovništva

Šefica operativnog štaba Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) za borbu protiv zaraznih bolesti Vesna Miranović je kazala da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u članu 55 diktira kako se mora postupiti u slučaju ulaza zarazne bolesti.

“U tom članu se kaže da Ministarstvo zdravlja na inicijativu IJZ ima pravo da zabrani ili ograniči kretanje stanovnika kada postoji epidemija ili epidemiološki rizik”, kazala je Miranović i podsjetila da je 26. marta Ministarstvo zdravlja donijelo naredbu o proglašavanju epidemije COVID-19 za cijelu Crnu Goru.

Stoga, dodala je, nije bilo potrebe za uvođenje vanrednog stanja, jer je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti prošao skupštinsku proceduru 2018.

“Naravno, niko ne kaže da neće doći u nekom trenutku do vanrednog stanja, ako se tako procijeni, ali u ovoj situaciji za sada za tim nema potrebe”, rekla je Miranović i dodala da su za gradsku opštinu Tuzi, jednoj od onih sa najvećim brojem inficiranih, donesene još rigoroznije mjere, te zahvalila građanima tuzi na dosljednoj primjeni svih preporuka.

Podsjetimo, Vlada Crne Gore je uvela zabranu izlaska iz objekta stanovanja radnim danima od 19:00 do 5:00 sati ujutro narednog dana, a vikendom od 13.00 sati u subotu do 5.00 sati u ponedjeljak.

Zabranjeno je okupljanje u stanovima, osim članovima domaćinstva, djeci mlađoj od 12 godina zabranjuje se boravak na otvorenom javnom prostoru bez prisustva odrasle osobe, a zabranjene su sportske i rekreativne aktivnosti na javnim površinama. Zabrane se ne odnose na lica koja obavljaju poslove od javnog interesa.

Dio teksta autora Srđe Jankovića, preuzet sa linka: https://www.slobodnaevropa.org/a/crna-gora-korona-ogranicenje-kretanja/30520196.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: