Izborni proces u Tivtu kreće od početka?

Izborni proces u Tivtu kreće od početka

Ukoliko bi došlo do odlaganja lokalnih izbora u Tivtu, to onda otvara potrebu za kompletnim ponavljanjem postupka nakon otklanjanja vanrednih okolnosti, ocijenili su pravnici. Iz kabineta crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića ranije su objasnili da ako bude uvedeno vanredno stanje zbog mogućeg širenja virusa korona, to bi onda za posledicu imalo i odlaganje tivatskih izbora, koji su zakazani za 5. april.

Pravnik i politički analitičar Boris Marić kaže da izbori u Tivtu mogu dobiti do sada nepoznat izraz u praksi.

– Da bi bili odloženi mora se uvesti vanredno stanje, što ovih dana negdje i živimo iako nije i formalno proglašeno. Odluka toga tipa može biti donijeta i za dio teritorije, što bi mogao postati formalni razlog odlaganja izbora u ovoj opštini. Posledice odlaganja su nepoznanica jednim dijelom. Prvo, ne znamo koliko će trajati situacija koja je dovela do vanrednih okolnosti. Duže trajanje obesmislilo bi dosadašnje izborne radnje i cio proces bi morao da se ponovi – kazao je Marić za „Dan”.

Objasnio je da nakon prestanka okolnosti zbog koji su izbori odloženi novi se moraju održati najkasnije u roku od 90 dana, po ukidanju vanrednog stanja.

– Do tada vlast bi u tehničkom smislu vršila dosadašnja uprava ili vladino povjereništvo. Ovdje je problem što je proces započeo i došlo je do potvrđivanja lista. U sadašnjoj pravnoj situaciji izbori bi bili održani. Pitanje je šta se dešava ako se zbog vanrednih okolnosti oni odlože. Mišljenja sam da se izborni proces ne bi mogao održati ni mjesecima kasnije, što je bitan protok roka koji otvara potrebu za kompletnim ponavljanjem postupka nakon otklanjanja vanrednih okolnosti. Naravno, ovo sve govorim u slučaju daljeg komplikovanja trenutne situacije i mogućnosti da ona potraje – ukazao je Marić.

M.V.


Isto kao u Srbiji
Kako je istakao prof. dr Dejan Mirović, slična ali ne ista situacija u Srbiji sa odlaganjem republičkih izbora pokazuje da se već preduzete izborne radnje poput predaje lista ne poništavaju, već se odlaže kampanja i glasanje.

– Iako u Crnoj Gori nije formalno uvedeno vanredno stanje može se tvrditi da je de fakto situacija ista jer su suspendovana ljudska prava, poput slobode kretanja i okupljanja. U takvim uslovima se ne mogu sprovoditi izborne radnje i glasanje. Ono što je sigurno jeste, da sa ukidanjem mjera mora da se odredi i novi datum izbora i vrijeme izborne kampanje. Ovakvo tumačenje proizilazi iz načela zabrane retroaktivnosti, jer vanredne mjere ne mogu važiti za prošlost već za sadašnjost i budućnost – zaključio je Mirović.

Preuzeto sa sajta dnevnog lista Dan, link:

https://www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Politika&clanak=737855&datum=2020-03-18

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: