Stav Sergeja Sekulovića o Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva

Sekulović: Ako su svi u odboru, dobija se prostor za pravi dijalog

Nije dobro što je Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva počeo rad na ovakav način, ali ipak ima dovoljno vremena, ukoliko se poslu pristupi na pravi način, brzo i kvalitetno, ocjenjuje za Dnevne novine analitičar Sergej Sekulović.

On smatra da je pitanje broja članova u Odboru više tehničko, te da ta forma ne bi trebalo da opterećuje suštinu i sadržinu.

“Sadržina je u tome da bi svi politički akteri trebalo da snose svoj dio odgovornosti, ozbiljno pristupe ovom poslu i da se, na kraju, u javnom interesu dođe do kompromisa, kaže Sekulović.

Sa sastanka, koji je na inicijativu Delegacije EU u Crnoj Gori prije dva dana održan sa predstavnicima opozicije, poručeno je da svi treba da učestvuju u radu odbora, kako bi izbori bili sprovedeni u duhu da njihove rezultate priznaju svi.

“EU slijedi svoju politku vrlo vrednosno, u tom kontekstu potpuno su jasne njihove poruke da bi bilo poželjno i dobro da svi politički akteri učestvuju u radu Odbora, jer se na taj način snaži legitimitet čitavog procesa” navodi Sekulović.

Ipak, opozicija je na sastanku sa ambasadorima država članica EU ponovila stav da bez tehničke vlade nema efikasne implementacije izbornih reformi, niti uslova za slobodne izbore.

Sekulović kaže da bi tehnička vlada bila “finale dogovora, mehanizam za kontrolu dogovorenog, odnosno primjene samog zakonodavstva

“Pitanje tehničke vlade je složenije pitanje. U ovom momentu se ne nazire dogovor, s obzirom da su pozicije tvrdo postavljene. Ipak, mislim da na kraju čitave priče, ukoliko ona bude vođena na kvalitetan način, postoji prostor i za tu vrstu dogovora”, ocjenjuje Sekulović, dodajući da je teško predvidjeti na koji način će Odbora za reformu izbornog zakonodavstva nastaviti rad.

“Iskustvo nas uči da je politička scena veoma nepredvidiva. I jedan i drugi scenario su i dalje mogući, zaključuje Sekulović.

Intervju možete pročitati i na online portalu “Standard”: http://standard.co.me/index.php/politika/item/59596-sekulovic-ako-su-svi-u-odboru-dobija-se-prostor-za-pravi-dijalog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Powered by WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: