Put ka izbornim pravilima

Prema planu koji je dogovoren, uz medijaciju Evropske unije, Odbor za reformu izbornog zakonodavstva bi trebalo u narednih nekoliko mjeseci da definiše pravila za održavanje fer i slobodnih izbora.

To, prema interpretaciji Demokratske Crne Gore, podrazumjeva izmjenu izbornih zakona, seta medijskih zakona, izbor novog Savjeta Javnog medijskog servisa, novu Državnu izbornu komisiju, novu Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK), novu Agenciju za elektronske medije (AEM) i formiranje specijalnog parlamentarno tijela za kontrolu predizbornog i izbornog procesa, kao i druge promjene u postojećim institucijama.

Da li obim posla, kratki vremenski rokovi i propratni politički sukobi i uslovljavanja daju nadu da će posao biti završen u narednih nekoliko mjeseci, pitali smo političkog analitičara Sergeja Sekulovića.

“Možemo reći da je politička situacija u ovom trenutku toliko konfuzna da više liči na negativan rasplet nego na pozitivan. Bez obzira na ovo što trenutno vidimo, stoji činjenica da su Demokrate u Odboru, da Demokratski front nije još definitivno izašao iz Odbora, određeni politički subjekti među kojima su nezavisni poslanici se afirmativno odnose prema ideji pregovora i dijaloga. Međutim, sa druge strane vrijeme neumitno curi, njega je sve manje i moralo bi da se krene da se radi odgovorno, brzo i efikasno da bi do kraja godine imali zatvoren čitav paket. Dakle, jedan veliki znak pitanja i dalje stoji”, kaže Sekulović.

Čitav tekst pročitajte na “Vijesti Online”: https://www.vijesti.me/vijesti/politika/strah-za-rejting-ispred-izbornih-uslova-u-crnoj-gori